Östen minns i Juli


DEN BLODIGA KATTEN

Vi skulle ha premiär på vår sommarturné i folkparkerna. “Hugo” och jag. D.v.s. Ernst-Hugo Järegård och jag i början på 70-talet. Hugo hade väl aldrig varit i en folkpark möjligen passerat en i Ystad i sin ungdom. För säkerhets skull hade vi premiärkvällen två parker att klara av. Karlshamn och Åhus.

Det började bra. Vi sjöng och spexade och var allmänt charmiga. Och publiken va med. Tills plötsligt Hugo skall läsa ett stycke om en katt. En blodig katt. Publiken “stannade” upp och allting bara DOG. Efter katten va det hopplöst att lyfta publiken igen. Så det var ett “nästan” fiasko. Efteråt sa Hugo
“Kan ni fixa ett sent plan till Stockholm. Jag skiter i det här”. Och där stod vi med en lång sommarturné framför oss. Den kände Dramatenskådespelaren och herr Warnerbring. Så jag.., med en viss Folkparkserfarenhet fick ta Hugo åt sidan och förklara för honom att Karlshamn är Sveriges värsta folkpark medan däremot Åhus är kanonbra. Att det sedan råkar vara precis tvärtom fanns det ju ingen anledning att direkt slänga i ansiktet på Hugo. OK sa han, Åhus då men imorgon åker jag hem. OK sa jag, och bet mig i tungan. Dessutom var det fredagskväll och SEN…, mycket sen föreställning i Åhus.

In i bussen och det första jag ser när vi närmar oss ingången till Åhus Folkets Park är en asberusad parkeringsvakt – dvärg – som försöker lotsa oss åt fel håll. Som tur va såg inte Hugo honom. Vi kommer fram mot scenen med bussen och där står det, försöker stå, 7000 personer och väntar på oss. Inga sittplatser som i Karlshamn, inga loger, inga strålkastare och ett jävla liv. Vi är ju ganska nära Kiviks Marknad. Jag blundade och bad en bön.

Vi klär om i bussen, in på scenen och allting rullar på. Och så kommer “den blodiga katten”. Sjutusen halv och helpackade står tystna i sju och en halv minut. Jag sitter på en barstol en meter bakom Hugo och hinner tänka ut olika flyktvägar. Rakt ut i Östersjön eller börja sjunga Tyrolerhatten. Allt för att avsluta den kortaste Folkparksturnen i historien. Då… utbryter en jubelstorm och en applådåska som dånar ut över Östersjön. Hugo vände sig om mot mig och log. Sen åkte vi på turne i folkparkerna.

Lämna en kommentar

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.