Om Östen

om_osten_30_talÖsten Jan Hartvig Warnerbring föddes den 22 November 1934 i Malmö. Hans far Otto var polis och hans mor Wasti var hemmafru, och han var yngsta barnet i en syskonskara bestående av två äldre bröder, Thore och Bengt, och en storasyster, Gull-Britt. Östen tjänade sina första skattefria pengar genom att som treåring sitta på staketet intill deras hus på Jägersrovägen i Malmö och spela munspel på söndagarna när Jägersropubliken gick förbi. Nästa framträdande var ett år senare med Spiskroksvalsen på ”Tonette” – en slags lergök – på Polisens julfest i Malmö. Gage – en extra godispåse. Fortfarande skattefritt.

På 40-talet var Östen enligt honom själv fullständigt normal. M.a.o. det hände ”ingenting”. I slutet började jazzintresset vakna till liv. Det var en enda salig blandning av Benny Goodman, Charlie Parker och Lennie Tristano. Han startade sin första jazzklubb, 12th street Club tillsammans med en kompis i Malmö.

50-talet“Första proffsjobbet som musiker och sångare kom 1952 för amerikanska soldaterna nere i Sydtyskland med ett band som hette ”Totty Wallen och hans vilda vikingar”. Sedan blev det Sigge Wassberg orkester på Arena I Malmö. Fortsatte till Helsingborg och Gösta Tönnes orkester på Aveny. Samtidigt försökte jag i Malmö bli något normalt, som t.e.x:
Springpojke på Sydsvenska Dagbladet.
Plåtslagare på Jönssons Rör. 2 dgr.
Försäkringsman på Skandia. Dekoratörselev på EPA.
Slipsförsäljare på Ohlsson Herrekipering.
Inspelningschef på grammofonbolaget Oktav.
Journalist på Skånska Dagbladet.


Mellan dessa olika aktiviteter arbetade jag som proffsmusiker med bl.a. Arne Domnerus och Ernie Englunds orkestrar på bl.a. Nalen, Chinavarieten och Folkparkerna. 1957 stod jag i valet mellan journalist- eller musikerjobbet. Det blev musiken. Hade eget dansband fram till 1963.”

60-talet“1963 ville jag bli artist på heltid och så blev jag det…, bl.a. med hjälp av Simon Brehm och hans grammofonbolag Karusell. Det började med Flugan-turneer i parkerna. Sedan blev det Hamburger Börs och Berns en massa år plus en drös schlagerfestivaler.
Vann den svenska finalen 1967 med “Som en dröm” och kom 5:a i Wien.
Svensktoppen rullade på med ett 35-tal låtar.

70-taletPå 70-talet turnerade jag med bl.a. Ernst Hugo Järegård och Cornelis Vreeswijk. Gjorde många soloshower runt om i Sverige. Började ägna mig åt visor istället för Svensktoppen. Tonsatte bl.a. Hjalmar Gullberg och andra skånska poeter. Turnerade i de sammanhangen mycket med Berndt Egerbladh. Började också att jobba mer och mer i Danmark efter att ha flyttat tillbaks till Skåne. Jan Andrén blev min pianist och kapellmästare.

80-taletPå 80-talet mycket i Danmark och Sydsverige med bl.a. Eva Rydberg och Hasse Kvinnaböske. LP-plattor med i första hand danskt och skånskt material. Dock en och annan hit i Sverige, ”Det var längesen jag plocka några blommor” och ”Kivikspolkan”. Ledde TV-serien “I morgon e´det lördag” från Restaurang Bolaget i Stockholm.

En hjärtinfarkt lugnade ner mig en aning, sen blev det full fart igen.

90-talet. Spelat lite mer teater. Skriver…, i största allmänhet. Ett album, det sista på skånska. Trodde jag. Mycket TV och radio i Danmark, Norge och Sverige. Firma- och privatjobb. Krogshower är på gång och livet leker. 1998 kom en CD kallad ”ÖSTENS BÄSTA” som innehåller ett urval av min skivproduktion under de trettio senaste åren. Jag finns också med på en CD ”Knäck mig en nöt” med texter och musik av den amerikanske pianisten Dave Frishberg. Mitt bidrag är en sång till minnet av Marilyn Monroe.

På 2000-talet utkommer det nya upplagor av ÖSTENS GREATEST HITS med jämna mellanrum. Turnerar mycket med min trio – Jan Andren piano, Frank Andersson trummor och Kalle Magnusson bas – på vis och jazzfestivaler, ibland med en show kallad ”En sexa Skåne och en sexa Gammeldansk”.

Ny CD, Piraten, Bombi Bitt och jag med textmaterial av Fritiof Nilsson Piraten och musik av bl.a mig, utkommer våren 2003.